CUPRINS
-sectiuni principale-

PROMO

aparate foto digitale

ARTICOLE
informatii utile

5 pasi pentru un acvariu marin de recif

Dictionar de recif

Acvariul de carantina

Ciclarea apei

Filtrarea biologica

Coralii moi - Zoanthids

Coralii din genul Ricordea

Reproducerea pestilor clovn

Ricordea yuma - propagare artificiala

COMUNITATI ACVARISTICE
- recomandate -


NANO ACVARISTICA DE RECIF - ARTICOLEPESTII CLOVN
Amphiprion ocellaris - Partea ISpre sfirsitul anului 1991, animat de o dorinta mai veche, rezultata in urma vizionarii unui documentar a lui Jaques Cousteau despre lumea acvatica, mi-am cumparat doi pesti clovn salbatici, Amphiprion ocellaris; Cuvier(1830), de la magazinul de pesti tropicali unde lucram. Cum de la inceputul pasiunii mele pt. acvaristica am obiceiul sa incerc sa reproduc speciile de pesti pe care le am in acvariu, am dorit, de la bun inceput, sa incerc sa reproduc si acesti pesti, catalogati la acel timp, ca foarte dificili de reprodus. Aceasta specie de pesti a fost pentru prima oara reprodusa in captivitate in 1972, de Martin A. Moe, om de stiinta, cu un master in biolgie marina. Cum Moe, bazat pe acest succes extraordinar, si-a infiintat, in 1973, propria companie de acvacultura marina -Aqualife Research, informatiile despre reproducerea acestui peste si, mai ales, cresterea alevinilor, au fost prezentate in termeni generali, Moe fiind destul de discret in cele citeva articole pe care le-a publicat la inceput. Astfel, spre sfirsitul anilor '80, inceputul anilor '90, informatiile despre reproducerea acestei specii de pesti erau destul de restrinse si vagi; primele, de la Martin Moe, si 2-3 mai recente de la citiva acvaristi din USA si Germania, care obtinusera citeva succese partiale, insa fara un rezultat final insemnat.


Inainte de a-mi cumpara cei doi pesti clovn, m-am documentat, atit cit am putut, din tot felul de publicatii, incercind sa intuiesc cit mai bine ethimologia acestui specimen. Am citit citeva articolele (mentionate mai sus) in revistele de acvaristica, si alte citeva carti de informatii generale despre animalele marine. Cum pestii clovn sint un fel de icoana a vietatilor marine de recif, am gasit farime de informatii mai in toate cartile pe care le-am citit. Deasemeni, am studiat cu atentie fotografii subacvatice facute de scafandrii amatori, stiind ca o imagine poate spune o mie de cuvinte. Punind impreuna toate aceste mici cunostinte insusite din aceste studii si lecturi, am inceput sa deslusesc o imagine mai clara in ce priveste ecologia acestei specii de pesti, si sa trag anumite concluzii.


Din studiul diverselor fotografii subacvatice cu acesti pesti in actul reproducerii, sesizasem ca pestii, grupati in perechi, ocupau o anemona gazda, si depuneau icrele pe un substrst solid (roca), in imediata vecinatate a acestei anemone, si nu liber, in masa apei. Mai tirziu, am aflat acest lucru si dintr-un articol citit. Din experienta acvaristica, stiam ca destule specii de pesti care se separa in perechi si isi aleg, pentru depunerea icrelor, un substrat si o anume locatie, sansele sint ca, cel putin unul, masculul sau femela, sa ingrijeasca si icrele. Faptul ca pestii clovn nu prea se indeparteaza de anemona gazda, mi-a intarit acesta convingere. Din lecturile parcurse, am inteles ca ...citeste continuarea


Un articol de S. C. Simion

NANOREEF CLUB
-forum-

Te pasioneaza marinele ? Iti doresti un acvariu cu corali, pesti si alte nevertebrate de recif ? Esti un acvarist in devenire sau incepator ? Vrei sa devii avansat sau esti deja unul (una) ? Alatura-te clubului sa ne impartasim experientele in acvaristica marina de recif !

FORUM
-ultimele titluri-
Re: Cumpar piatra
Multumesc frumos  de gazduire, s-a  rezolvat, se poate  inchide.

Re: Cumpar piatra
Salut, as avea eu  ceva. Doar ca e  cam mare, dar  poate fi  fragmentat?.

Re: Cumpar piatra
De actualitate.

Cumpar piatra
Cumpar ceva bucati  de piatra uscata.

Vand echipamente acvariu marin noi cu garantie si factura
1. Pompa  recirculare Tunze  Silence 1073.02 -  280 lei
2.  Skimmer Tunze  Comline DOC 9004 -  480 lei
3.  Doua reactoare  Aqua Medic  Multireactor S -  500 lei ambele 
4. Doua pompe  de valuri Hydor  Coralia Nano 1600  - 250 lei ambele 
5. Incalzitor  Eheim 100 W - 100  lei
PRETUL  PENTRU INTREG  PACHETUL ESTE DE  1500 LEI 
Produsele au  costat 1900 lei,  aspect ce poate fi  dovedit cu  factura.  Intentionam sa fac  un Nano dar m-am  razgandit! 
Detalii Ón  privat sau tel  0762682555 !


© nanoreef.ro 2008 - 2015
Toate drepturile rezervate