CUPRINS
-sectiuni principale-

PROMO

aparate foto digitale

ARTICOLE
informatii utile

5 pasi pentru un acvariu marin de recif

Dictionar de recif

Acvariul de carantina

Ciclarea apei

Filtrarea biologica

Coralii moi - Zoanthids

Coralii din genul Ricordea

Reproducerea pestilor clovn

Ricordea yuma - propagare artificiala

COMUNITATI ACVARISTICE
- recomandate -


NANO ACVARISTICA DE RECIF - ARTICOLEPESTII CLOVN
Amphiprion ocellaris - Partea ISpre sfirsitul anului 1991, animat de o dorinta mai veche, rezultata in urma vizionarii unui documentar a lui Jaques Cousteau despre lumea acvatica, mi-am cumparat doi pesti clovn salbatici, Amphiprion ocellaris; Cuvier(1830), de la magazinul de pesti tropicali unde lucram. Cum de la inceputul pasiunii mele pt. acvaristica am obiceiul sa incerc sa reproduc speciile de pesti pe care le am in acvariu, am dorit, de la bun inceput, sa incerc sa reproduc si acesti pesti, catalogati la acel timp, ca foarte dificili de reprodus. Aceasta specie de pesti a fost pentru prima oara reprodusa in captivitate in 1972, de Martin A. Moe, om de stiinta, cu un master in biolgie marina. Cum Moe, bazat pe acest succes extraordinar, si-a infiintat, in 1973, propria companie de acvacultura marina -Aqualife Research, informatiile despre reproducerea acestui peste si, mai ales, cresterea alevinilor, au fost prezentate in termeni generali, Moe fiind destul de discret in cele citeva articole pe care le-a publicat la inceput. Astfel, spre sfirsitul anilor '80, inceputul anilor '90, informatiile despre reproducerea acestei specii de pesti erau destul de restrinse si vagi; primele, de la Martin Moe, si 2-3 mai recente de la citiva acvaristi din USA si Germania, care obtinusera citeva succese partiale, insa fara un rezultat final insemnat.


Inainte de a-mi cumpara cei doi pesti clovn, m-am documentat, atit cit am putut, din tot felul de publicatii, incercind sa intuiesc cit mai bine ethimologia acestui specimen. Am citit citeva articolele (mentionate mai sus) in revistele de acvaristica, si alte citeva carti de informatii generale despre animalele marine. Cum pestii clovn sint un fel de icoana a vietatilor marine de recif, am gasit farime de informatii mai in toate cartile pe care le-am citit. Deasemeni, am studiat cu atentie fotografii subacvatice facute de scafandrii amatori, stiind ca o imagine poate spune o mie de cuvinte. Punind impreuna toate aceste mici cunostinte insusite din aceste studii si lecturi, am inceput sa deslusesc o imagine mai clara in ce priveste ecologia acestei specii de pesti, si sa trag anumite concluzii.


Din studiul diverselor fotografii subacvatice cu acesti pesti in actul reproducerii, sesizasem ca pestii, grupati in perechi, ocupau o anemona gazda, si depuneau icrele pe un substrst solid (roca), in imediata vecinatate a acestei anemone, si nu liber, in masa apei. Mai tirziu, am aflat acest lucru si dintr-un articol citit. Din experienta acvaristica, stiam ca destule specii de pesti care se separa in perechi si isi aleg, pentru depunerea icrelor, un substrat si o anume locatie, sansele sint ca, cel putin unul, masculul sau femela, sa ingrijeasca si icrele. Faptul ca pestii clovn nu prea se indeparteaza de anemona gazda, mi-a intarit acesta convingere. Din lecturile parcurse, am inteles ca ...citeste continuarea


Un articol de S. C. Simion

NANOREEF CLUB
-forum-

Te pasioneaza marinele ? Iti doresti un acvariu cu corali, pesti si alte nevertebrate de recif ? Esti un acvarist in devenire sau incepator ? Vrei sa devii avansat sau esti deja unul (una) ? Alatura-te clubului sa ne impartasim experientele in acvaristica marina de recif !

FORUM
-ultimele titluri-
Re: cumpar
Multumesc frumos  de gazduire, sa  rezolvat se pate  inchide

Re: cumpar
Salut, as avea eu  ceva. Doar ca e  cam mare, dar  poate fi  fragmentat?.

Re: cumpar
De actualitate

cumpar
Cumpar ceva bucati  piatra uscata

Osmoza Aquamedic easy line 90
Folosit pt fix 22l  apa.

Unitat  ea de osmoza  inversa Easy Line  este un aparat  compact si  puternic care  indeplineste cele  mai inalte cerinte  privind calitatea  apei.

Un  filtru de  sedimente retine  toate particulele  mai mari de 5 m  si filtrul de  carbon protejeaza  membrana prin  indepratarea  clorului.

  Modulul de osmoza  inversa este  compus dintr-o  membrana, casa  membranei si un  restrictor de  debit. Folosind  cea mai noua  generatie de  membrane TFC  (Polyamide /  Polysulfone) se  asigura in acest  fel cea mai buna  calitate privind  tratarea apei,  asigurand astfel o  rata de recuperare  a concentratiei de  aproximativ 3-4: 1  trecere, si o rata  a rejectiilor de  la 95 la  98%.

Unita  te de osmoza  inversa Easy  Line.

Pent  ru purificarea  apei potabile, c.  90 litri pe zi (c.  25  gpd).

0764.  937.832


© nanoreef.ro 2008 - 2015
Toate drepturile rezervate